Hoe motiveer je jezelf?
20 februari 2019, 13:15 uur | door Annelie Zweemer
Motivatie uit je tenen halen. Komt je dat bekend voor?
Hoe kun je er voor zorgen dat je gemotiveerd bent, om te doen wat je moet doen? Vaak is het gebrek aan overzicht er een oorzaak van. Je weet niet waar je moet beginnen en wat je allemaal moet doen.
Mindset en lijstjes
Mijn uitkomst hierbij is een combinatie van je mindset en lijstjes en die wil ik graag met je delen. Je mindset op standje motivatie en een lijstje met alles wat je nog moet doen. Dat klinkt eenvoudig, maar er zijn natuurlijk allerlei bezwaren aan te leveren. Zoals ‘mijn mindset krijg ik niet zo ver’ of ‘ik weet zeker dat ik het niet af krijg’.
Mindset
Over mindset. Afgelopen week vertelde Cathelijne Wildervanck in een filmpje, dat het belangrijk is om gedachten om te zetten naar iets positiefs. Ook verteld ze dat sommige mensen dat als nep ervaren, maar in principe zijn negatieve gedachten net zo nep, omdat gedachten een constructie van je brein zijn. Als dus beide: positief en negatief dan toch allebei een soort trucje zijn, waarom zou je dan niet kiezen voor positief?
Zo zie ik dat ook bij je mindset. Als je dan toch de keuze hebt voor motivatie en demotivatie, waarom dan niet kiezen voor motivatie? Dit gaat je namelijk aanzetten om iets voor elkaar te krijgen, wat moet gebeuren.
Lijstjes
Dan lijstjes, dat klinkt misschien alsof je daar geen zin in hebt of als veel werk. Of als je daar niet van houd, dit geen optie voor je is. Toch is het misschien meer wat voor je, dan dat je op het eerste moment denkt.
Hoe maak je dan zo een lijstje? First things first. Schrijf alles wat in je op komt wat nog moet gebeuren op. Het idee is, dat je dus straks geen dingen meer los in je hoofd hebt dwarrelen. Neem bijvoorbeeld je dag, of een opdracht. Dat betekent dan alles uitschrijven wat je voor die opdracht moet doen. Moeilijke opdracht? Maak je begin dan makkelijk. Kies er bijvoorbeeld voor om eerst iets door te lezen, of een inhoud maken.
Er vormt zich misschien wel een hele lijst. Niet echt handig zou je denken, want waar moet je nu beginnen? Je maakt dit lijstje juist om te weten waar je moet beginnen. Zelf kies ik er bijna altijd voor om de taken al een beetje op volgorde te zetten.
Maak onder aan je lijstje een top 3 van wat sowieso moet gebeuren of wat je wilt dat vandaag gebeurt. Je prioriteiten zeg maar.
Combineer nu je mindset met het lijstje. Zo werk je efficiënter, effectiever, doelgerichter en hou je meer tijd over voor andere dingen.
Extra tips
ESchrijf op je lijstje ook dingen die leuk zijn of in bepaalde opzichten misschien niet perse nodig zijn om te noteren. Dit zijn vaak dingen die gemakkelijk te behalen zijn. Extra fijn dus om door te strepen en een extra motivatie om door te gaan.
Grote dingen kun je bijvoorbeeld opdelen, zodat je lekker kunt blijven afstrepen.
Dingen die afleiden, zoals mobiel en social media of bijvoorbeeld het regelmatig opzoeken van een nieuw nummer zijn vaak oorzaken -bij mij in ieder geval- van waarom dingen langer duren. Ze gaan ten kostte van je efficiënte werk mogelijkheid. Kies er daarom voor om bijvoorbeeld op je lijstje tijd in te plannen voor je telefoon/social media. Zet je geluid van je telefoon uit, verwacht je een belangrijk berichtje? Kies dan bijvoorbeeld op whatsapp een ander ‘meldingsgeluid’ voor die bepaalde persoon of groepsapp. Zo mis je niks, maar kijk je niet de hele tijd op je telefoon. Muziek opzoeken kun je voorkomen door een playlist aan te zetten op Spotify of Youtube. Je kunt deze ook gemakkelijk aanmaken. Dit kun je allemaal doen voordat je aan je lijstje begint.
Je kunt lijstjes echt voor van alles gebruiken, zoals bijvoorbeeld: Je dag (zo productief mogelijk), de schoonmaak, sporten, werk, schoolopdrachten, stage etc.
Extra Extra tip! Gas geven als je lekker gaat. Ook als je al klaar bent met wat je moest doen.
En dan ontvang ik nu graag afgestreepte to-do lijstjes in mijn inbox 😉
Geef een reactie